Zuur/Base Dieet

DSC_2093

Zuur/base Dieet

Als men spreekt over een zuur/base dieet, bedoelt men over het algemeen een voedingsadvies waarbij men enige tijd overwegend basisch eten tot zich neemt. Ragnar Berg (1873-1956), een Zweedse biochemist en voedingsdeskundige ontwikkelde begin 19e eeuw op basis van onderzoeken uitgevoerd door Ernst Leopold Salkowski de zuur/base theorie.

In ons lichaam is er een natuurlijke balans tussen zuren en basen. Zuren worden door het lichaam zelf gemaakt, basen moeten we via ons voedsel tot ons nemen. Voor het lichaam is het belangrijk om het pH nivo van verschillende onderdelen strikt te reguleren dus bij een tekort aan basen probeert het lichaam deze elders te halen, bijvoorbeeld in het calcium in botten of tanden, waardoor  klachten ontstaan als cellulitis of osteoporosis kunnen ontstaan

Onze (westerlijke) voeding is niet bijster gevarieerd en bovendien bijzonder verzurend. Door de voeding (tijdelijk) aan te passen zodat de verhouding tussen verzurend en basisch makend eten kan het lichaam de tijd krijgen te herstellen van eerder opgelopen vervuilingen.

Via de Natuurgeneeskunstenaar kunt u een zuur/base dieet volgen. Na een volledige anamnese krijgt u een uitgewerkt op u persoonlijk afgestemd behandelplan inclusief eventueel benodigde ondersteunende middelen.

Er zijn heel wat tabellen met getallen bij de producten die aangeven hoe zuur of basisch een product is. Deze tabelen spreken elkaar ook nogal eens tegen en dat is niet zo verwonderlijk. Niet alle meetmethoden zijn gelijk maar ook teeltwijze, land van herkomst, klimaat zijn van invloed op het mineralengehalte in de producten. De manier van eten (slecht kauwen, voor de TV, ruzie aan tafel) en de hoeveelheden (kilo’s fruit kunnen gaan gisten en zo meer zuren veroorzaken) zijn ook een oorzaak van het ontstaan van zuren. Om toch een indicatie te geven van zuren en basen volgt hier een overzicht:

Sterk zuurvormend voedsel: vlees, vis,  gevogelte, wild, ei, soja (producten).

Zuurvormend voedsel:  peulvruchten, pinda, granen, kaas.

Neutraal voedsel: noten, zaden, roomboter, kwark, olie.

Basenvormend voedsel: melk, karnemelk, yoghurt.

Sterk basenvormend voedsel: groenten, fruit, aardappelen.

Ragnar Berg had als stelregel: “Eet vijf maal zoveel aardappelen, groenten en fruit als het totaalgewicht van alle andere levensmiddelen bij elkaar, eet daarvan minstens 50% rauw.”

Comments are closed.